Veelvoorkomende Slaapstoornissen

Slaapstoornissen

Veelvoorkomende slaapstoornissen zoals slapeloosheid, rustelozebenensyndroom, narcolepsie en slaapapneu kunnen elk aspect van uw leven beïnvloeden, inclusief uw veiligheid, relaties, school- en werkprestaties, denken, geestelijke gezondheid, gewicht en de ontwikkeling van diabetes en hartaandoeningen. Als u niet voldoende slaap krijgt, kan dit uw kwaliteit van leven schaden.

Slapeloosheid

Wat zijn slaapstoornissen?

Slaapstoornissen zijn aandoeningen die uw slaap belemmeren of verhinderen dat u een goede nachtrust krijgt en als gevolg daarvan slaperigheid overdag en andere symptomen kunnen veroorzaken. Iedereen kan wel eens last hebben van slaapproblemen. U kunt echter een slaapstoornis hebben als:

  • Je hebt regelmatig moeite met slapen.
    Overdag ben je vaak moe, ook al heb je de nacht ervoor minstens zeven uur geslapen.
  • U heeft een verminderd of verminderd vermogen om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  • Er zijn meer dan 1 miljoen Nederlanders van alle leeftijden die niet voldoende slapen. Slaap is erg belangrijk. Niet genoeg slaap krijgen kan nadelige gevolgen hebben voor school- en werkprestaties, interpersoonlijke relaties, gezondheid en veiligheid.

Hoe vaak komen slaapstoornissen voor?

Ongeveer 70 miljoen mensen in de Verenigde Staten lijden aan slaapstoornissen.

Hoeveel soorten slaapstoornissen zijn er?

Er zijn ongeveer 80 verschillende soorten slaapstoornissen. De toppers zijn:

  • Slapeloosheid.
  • Slaapapneu.
  • Rusteloze benen syndroom.
  • Narcolepsie.
  • Hoeveel slaap is nodig?

Experts raden over het algemeen aan dat volwassenen minstens zeven tot negen uur per nacht slapen, hoewel sommige mensen meer nodig hebben en anderen minder.

Uit een recent onderzoek van de Nationale slaap Foundation Sleep in Nederland bleek dat volwassenen (18-54 jaar) doordeweeks gemiddeld 6,4 uur per nacht slapen en in het weekend 7,7 uur. De peiling toonde de afgelopen jaren een neerwaartse trend in slaaptijd. Mensen die minder uren slapen, hebben de neiging om ‘s nachts te internetten of werk mee naar huis te nemen van kantoor.

De Nationale Slaap Foundation meldde ook dat oudere volwassenen (55-84 jaar) doordeweeks gemiddeld zeven uur slapen en in het weekend 7,1 uur. De slaap wordt meestal verstoord door de noodzaak om naar het toilet te gaan en fysieke pijn of ongemak bij oudere volwassenen.

Ook bij kinderen is een neerwaartse trend in slaaptijd waargenomen. De optimale slaaptijd verschilt per leeftijd. Een eerdere Sleep in America-enquête vond een discrepantie tussen de aanbevolen en de werkelijke slaaptijd bij kinderen, met een werkelijke slaaptijd van 1,5 tot twee uur minder dan aanbevolen. Cafeïneconsumptie veroorzaakte een verlies van drie tot vijf uur slaap en het hebben van een televisie in de slaapkamer droeg bij tot een verlies van twee uur slaap per week bij kinderen.

Wat gebeurt er als een persoon niet genoeg slaap krijgt?

Het niet krijgen van de juiste hoeveelheid of kwaliteit van slaap leidt tot meer dan alleen maar moe voelen. Slaperigheid verstoort de cognitieve functie, wat kan leiden tot leerstoornissen bij kinderen, geheugenstoornissen bij mensen van alle leeftijden, persoonlijkheidsveranderingen en depressie.

Mensen die geen slaap hebben, ervaren moeilijkheden bij het nemen van beslissingen, prikkelbaarheid, prestatieproblemen en tragere reactietijden, waardoor ze risico lopen op auto- en werkgerelateerde ongevallen. Slaapverlies kan ook een negatieve invloed hebben op het leven door bij te dragen aan de ontwikkeling van obesitas, diabetes en hartaandoeningen.

Wie heeft meer kans op een slaapprobleem?

Aandoeningen die verband houden met slaperigheid overdag treffen vrouwen meer dan mannen.

Slaapmasker aanschaffen

Wat ook kan helpen is een slaapmasker aanschaffen met oordoppen, dit zorgt ervoor dat je  met licht inval en eventueel geluid om je heen er niet wakker van wordt. Wanneer je niet diep slaapt, kan je in de ochtend met een slechte humeur wakker worden! Dit is niet leuk voor jezelf maar ook niet voor je naasten.

Wat veroorzaakt slaapstoornissen?

Slaapstoornissen kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Hoewel de oorzaken kunnen verschillen, is het eindresultaat van alle slaapstoornissen dat de natuurlijke cyclus van sluimeren en wakker zijn overdag wordt verstoord of overdreven. Acht factoren zijn onder meer:

  • Lichamelijk (zoals zweren).
  • Medisch (zoals astma).
  • Psychiatrisch (zoals depressie en angststoornissen).
  • Milieu (zoals alcohol).
  • Werken in de nachtploeg (dit werkschema verprutst “biologische klokken”.)
  • Genetica (narcolepsie is genetisch).
  • Medicijnen (sommige interfereren met de slaap).
  • Ouder worden (ongeveer de helft van alle volwassenen ouder dan 65 jaar heeft een soort slaapstoornis. Het is niet duidelijk of dit een normaal onderdeel is van het ouder worden of een gevolg is van medicijnen die ouderen vaak gebruiken).

Wat zijn de symptomen van een slaapstoornis?

U kunt een slaapstoornis hebben als u een of meer van de volgende symptomen ervaart. Doe je:

In slaap vallen tijdens het rijden?
Moeite om wakker te blijven als u inactief bent, zoals bij het kijken naar televisie of lezen?
Heeft u moeite met opletten of concentreren op het werk, op school of thuis?
Heeft u prestatieproblemen op het werk of op school?
Krijg je vaak van anderen te horen dat je er slaperig uitziet?
Heeft u moeite met uw geheugen?
Heb je vertraagde reacties?
Heeft u moeite met het beheersen van uw emoties?
Moet je bijna elke dag dutjes doen?
Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij mensen moeite hebben met inslapen of doorslapen. Mensen met slapeloosheid hebben een of meer van de volgende symptomen:

Moeilijk in slaap vallen.

‘s Nachts vaak wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen.
Te vroeg wakker worden in de ochtend.
Onverfrissend slapen.
Minstens één probleem overdag hebben zoals vermoeidheid, slaperigheid, problemen met stemming, concentratie, ongevallen op het werk of tijdens het rijden, enz. door slecht slapen.
Slapeloosheid varieert in hoe lang het duurt en hoe vaak het voorkomt. Ongeveer 50% van de volwassenen ervaart af en toe aanvallen van slapeloosheid en één op de 10 lijdt aan chronische slapeloosheid. Slapeloosheid kan op zichzelf optreden of kan worden geassocieerd met medische of psychiatrische aandoeningen. Slapeloosheid kan van korte duur zijn (acute of aanpassingsslapeloosheid) of kan lang duren (chronische slapeloosheid). Het kan ook komen en gaan, met perioden waarin een persoon geen slaapproblemen heeft. Acute of aanpassingsslapeloosheid kan van één nacht tot enkele weken duren. Slapeloosheid wordt chronisch genoemd wanneer een persoon gedurende een maand of langer minstens drie nachten per week slapeloosheid heeft.

Kortdurende of acute slapeloosheid kan worden veroorzaakt door stress in het leven (zoals verlies of verandering van baan, overlijden van een geliefde of verhuizing), een ziekte of omgevingsfactoren zoals licht, geluid of extreme temperaturen.

Langdurige of chronische slapeloosheid (slapeloosheid die minstens drie nachten per week optreedt gedurende minstens drie maanden of langer) kan worden veroorzaakt door factoren zoals depressie, chronische stress en pijn of ongemak ‘s nachts.

Een veelvoorkomende oorzaak van chronische slapeloosheid is een geconditioneerde emotionele reactie. Gedachten over het slaapprobleem (bijv. “Wat als ik vannacht niet in slaap val?”) en gedrag dat zich ontwikkelt rond het slaapprobleem (bijv. uitslapen en dutten, herkauwen in bed) hebben de neiging om de symptomen van slapeloosheid te verlengen.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een potentieel ernstige slaapstoornis die optreedt wanneer iemands ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken. Mensen met onbehandelde slaapapneu stoppen herhaaldelijk met ademen tijdens hun slaap.

Er zijn twee soorten slaapapneu: obstructief en centraal.

Obstructieve slaapapneu (OSA) is de meest voorkomende van de twee. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van de luchtwegen, meestal wanneer het zachte weefsel achter in de keel tijdens de slaap instort. Symptomen van OSA kunnen zijn: snurken, slaperigheid overdag, vermoeidheid, rusteloosheid tijdens de slaap, naar lucht happen tijdens het slapen en concentratieproblemen.
Bij centrale slaapapneu (CSA) wordt de luchtweg niet geblokkeerd, maar de hersenen vertellen het lichaam niet om te ademen. Dit type wordt centrale apneu genoemd omdat het verband houdt met de functie van het centrale zenuwstelsel. Mensen met CSA kunnen naar lucht happen, maar melden meestal dat ze ‘s nachts herhaaldelijk wakker worden.

Wat is het rustelozebenensyndroom?

Rustelozebenensyndroom (RLS) is een slaapstoornis die een intense, vaak onweerstaanbare drang veroorzaakt om de benen te bewegen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door te rusten, zoals in bed liggen, langdurig zitten, zoals tijdens het autorijden of in een theater. RLS treedt meestal ‘s avonds op, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Het kan gepaard gaan met problemen met slaperigheid overdag, prikkelbaarheid en concentratie. Vaak willen mensen met RLS rondlopen en met hun benen schudden om het ongemakkelijke gevoel te verlichten.

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een neurologische aandoening van de slaapregulatie die de controle over slaap en waakzaamheid beïnvloedt. Mensen met narcolepsie ervaren overmatige slaperigheid overdag en intermitterende, oncontroleerbare episodes van in slaap vallen overdag. Deze plotselinge slaapaanvallen kunnen optreden tijdens elk type activiteit op elk moment van de dag. Sommige patiënten met narcolepsie ervaart plotselinge spierzwakte met gelach of andere emoties.

Narcolepsie begint meestal tussen de 15 en 25 jaar, maar het kan op elke leeftijd duidelijk worden. In veel gevallen is narcolepsie niet gediagnosticeerd en daarom onbehandeld.

slechte nachtrust
slecht slapen

Hoe worden slaapstoornissen gediagnosticeerd?

Als u vermoedt dat u een slaapstoornis heeft, bespreek uw symptomen dan met uw zorgverlener. Hij of zij kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en u helpen de slaapproblemen te identificeren. Het kan nuttig zijn voor uw zorgverlener om twee weken een slaapdagboek bij te houden. Sommige ziekten kunnen een verstoorde slaap veroorzaken, dus uw zorgverlener kan tests bestellen om andere aandoeningen uit te sluiten.

Als uw zorgverlener vermoedt dat u een slaapstoornis heeft, kan hij of zij u doorverwijzen naar een slaapstoorniskliniek. Een slaapspecialist zal uw symptomen beoordelen en kan voorstellen dat u een slaaponderzoek ondergaat.

Een slaaponderzoek of polysomnogram (PSG) is een test die elektronisch specifieke fysieke activiteiten verzendt en registreert terwijl u slaapt. Voor geselecteerde patiënten kan thuis een slaaponderzoek worden gedaan (thuisslaapapneutest). De opnames worden gegevens die door een gekwalificeerde zorgverlener worden geanalyseerd om te bepalen of u al dan niet een slaapstoornis heeft.

Om vast te stellen of u een slaapstoornis heeft, is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw slaapgewoonten door een slaapdagboek bij te houden en patronen en kenmerken van uw slaap te bespreken met uw zorgverlener. Veel voorkomende slaapproblemen kunnen worden behandeld met gedragsbehandelingen en meer aandacht voor een goede slaaphygiëne. Raadpleeg uw zorgverlener als u zich zorgen maakt over uw slaappatroon.

Welke vragen kan mijn zorgverlener stellen om een ​​slaapstoornis te diagnosticeren?

Hoeveel uur slaap je ‘s nachts?
Draait en draait u in uw slaap?
Doe je dutjes?
Hoe lang duurt het voordat je in slaap valt?
Word je midden in de nacht wakker?
Werk je nachtdienst?
Hoe slaperig voel je je overdag?
BEHEER EN BEHANDELING

Hoe worden slaapstoornissen behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen die door zorgverleners worden aanbevolen:

Counseling: Sommige slaapspecialisten bevelen cognitieve gedragstherapie aan. Dergelijke counseling helpt u “stressopwekkende gedachten te herkennen, uit te dagen en te veranderen” die u ‘s nachts wakker kunnen houden.
Medicijnen en/of supplementen.
Oefen slaaphygiëne, zoals het bijhouden van een regelmatig slaapschema.
Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
Geluid minimaliseren.
Minimaliseer licht.
Beheer de temperatuur zodat u zich comfortabel voelt.
Uw zorgverlener zal behandelingen aanbevelen op basis van uw unieke situatie.

Welke medicijnen kunnen helpen bij slaapstoornissen?

Uw zorgverlener kan enkele van de volgende medicijnen en supplementen aanbevelen:

Slaapmiddelen kunnen nuttig zijn in sommige gevallen van slapeloosheid, waaronder melatonine, zolpidem, zaleplon, eszopiclone, ramelteon, suvorexant, lamborexant of doxepin.
Het rustelozebenensyndroom kan worden behandeld met gabapentine, gabapentine enacarbil of pregabaline.
Narcolepsie kan worden behandeld met een aantal stimulerende middelen of middelen die het ontwaken bevorderen, zoals modafinil, armodafinil, pitolisant en solriamfetol.

Moet ik naar een slaapspecialist?

Vraag zo nodig uw zorgverlener om een ​​verwijzing naar een slaapspecialist.

Wat zijn enkele tips voor een goede nachtrust?

Creëer een optimale slaapomgeving door ervoor te zorgen dat je slaapkamer comfortabel, koel, stil en donker is. Als lawaai je wakker houdt, probeer dan achtergrondgeluiden zoals “witte ruis” of oordopjes te gebruiken. Als licht je slaap verstoort, probeer dan een slaapmasker of verduisteringsgordijnen.
Denk positief. Ga niet naar bed met een negatieve instelling, zoals “Als ik vannacht niet genoeg slaap krijg, hoe kom ik dan morgen de dag door?”
Vermijd het gebruik van uw bed voor iets anders dan slaap en intieme relaties. Kijk geen televisie, eet, werk of gebruik geen computers in uw slaapkamer.
Probeer voor het slapengaan je hoofd leeg te maken door eerder op de avond dingen op te schrijven of een takenlijst te maken. Dit is handig als u zich ‘s nachts in bed zorgen maakt en te veel nadenkt.

Zorg voor een vaste bedtijd en een ontspannende routine elke avond door een warm bad te nemen, naar rustgevende muziek te luisteren of te lezen. Probeer ontspanningsoefeningen, meditatie, biofeedback of hypnose. Sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op, inclusief vrije dagen en vakanties.
Stop met klokkijken. Draai de klok rond en gebruik alleen de wekker om wakker te worden. Verlaat je slaapkamer als je niet binnen 20 minuten in slaap kunt vallen. Lees of doe een ontspannende activiteit in een andere kamer.
Vermijd dutjes. Als je extreem slaperig bent, doe dan een dutje. Maar beperk dutjes tot minder dan 30 minuten en niet later dan 15.00 uur.

Vermijd stimulerende middelen (koffie, thee, frisdrank/cola, cacao en chocolade) en zware maaltijden minstens vier uur voor het slapengaan. Lichte tussendoortjes met koolhydraten, zoals melk, yoghurt of crackers, kunnen u helpen gemakkelijker in slaap te vallen.
Vermijd alcohol en tabak gedurende ten minste vier uur voor het slapengaan en ‘s nachts.

Sport regelmatig, maar niet binnen vier uur voor het slapengaan als u moeite heeft met slapen.
PREVENTIE

Welke voedingsmiddelen of dranken moet ik nemen of vermijden om mijn risico op een slaapstoornis te verminderen?

Vermijd het volgende:

Cafeïnehoudende dranken zoals frisdrank en koffie in de late namiddag of avond.
Dieetpillen.
decongestiva.
Antidepressiva (deze kunnen de REM-slaap onderdrukken, maar stop nooit met antidepressiva zonder toestemming van uw zorgverlener).
Tabak.
Alcohol.
VOORUITZICHTEN / PROGNOSE

Hoe lang zal ik een slaapstoornis hebben?

Tijden variëren, en het hangt ook af van wat voor soort slaapstoornis je hebt. Bespreek een tijdlijn met uw zorgverlener, waarbij u rekening houdt met behandelingen.

LEVEN MET

Wanneer moet ik mijn zorgverlener zien?

Raadpleeg een zorgverlener over uw slaap als dit uw kwaliteit van leven verstoort.

Welke vragen moet ik mijn zorgverlener stellen over slaapstoornissen?

Wat voor slaapstoornis heb ik?
Hoe ernstig is mijn slaapstoornis?
Denk je dat mijn slaapstoornis vanzelf overgaat, of heb ik behandeling nodig?
Hoe kan ik mijn slaaphygiëne verbeteren?
Moet ik naar een specialist?
Heb ik een verwijzing nodig om naar een specialist te gaan?
Raden jullie medicijnen aan om te helpen met mijn slaapstoornis?
Hoe vaak moet ik terugkomen om je te zien?
Zijn er medicijnen die ik moet nemen?
Zijn er medicijnen waar ik mee moet stoppen?
Een briefje van Cleveland Clinic

Slaapstoornissen zijn misschien niet dodelijk, maar ze beïnvloeden uw kwaliteit van leven zo vaak en zo ernstig dat ze uw denken, gewicht, school-/werkprestaties, geestelijke gezondheid en uw algemene lichamelijke gezondheid kunnen verstoren. Veelvoorkomende aandoeningen zoals narcolepsie, slapeloosheid, rustelozebenensyndroom en slaapapneu zorgen ervoor dat u niet de lange, diepe slaap krijgt die u nodig heeft om op uw best te functioneren.

Als u worstelt met uw slaap, aarzel dan niet om uw zorgverlener te raadplegen. Uw gezondheid, en dus uw kwaliteit van leven, hangt af van een goede nachtrust. Oefen goede slaaphygiëne en volg de instructies van uw zorgverlener. Meer over slaapproblemen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies om de website optimaal te laten werken.